Moninkertainen Suomen mestari ja erittäin kokenut puolustustuksen koordinaattori valmentamaan Lohja Lionssiin


Lionsin puolustusvalmennusta vahvistamaan on liittynyt moninkertainen Suomen mestari ja erittäin kokenut puolustuksen koordinaattori Tero Virtanen. Kävimme Teron kanssa läpi hänen taustaansa ja ajatuksiaan Lionsin puolustus- ja special teams pelaamisesta.

Mistä olet kotoisin ja missä päin asut?

Alunperin Vantaan Martinlaaksosta ja mm. Lohjan aseman Perttilän kautta Veikkolaan vuonna 2009 perheen perustamisen aikoihin asettautunut. Syntynyt -76 eli 39v.
 
Millaiset ovat pelaaja- ja valmennustaustasi?

Pelaajatausta: Pääasiassa olen pelannut puolustuksen takakentällä (safety, cornerback) ja myös tukimiehenä sekä long snapperinä. 1989-1996 Vantaan Taft, 1997-1998 ECG, 1999-2003 ja 2007 Roosters sekä 2005-2006 Porvoon Butchers. 

Saavutukset: Nuorten EM-kulta 94, miesten EM-hopea 2001 ja muutamia muita maaotteluita sekä 5x Suomen mestaruus.
 
Valmennus: Roosters A-juniorit 2004-2006 (puolustuksen koordinaattori), Roosters Vaahteraliiga 2007, 2009 ja Champions-liiga 2014 (puolustuksen takakenttä ja katsomovalmentaja), U16/17-maajoukkue 2008-2013 (päävalmentaja ja  puolustuksen koordinaattori. Opiskelijoiden Mm-kisat 2014 (päävalmentaja ja puolustuksen koordinaattori) ja U19-maajoukkue 2013- (puolustuksen koordinaattori)

Kertoisitko lajia vähemmän tunteville, että mikä on puolustuksen koordinaattori ja mitä puolustuksen koordinaattori tekee?

Yleisin käsitys on, että koordinaattori pääasiassa vain kutsuu puolustuksen pelit. Koordinaattori "koordinoi" koko puolustusta (harjoitukset,valmistautuminen, vastustajan scouttaus jne) muiden valmentajien kanssa. Yhdenlainen projektipäällikkö, joka pelissä kantaa vastuun huonoista kutsuista ja antaa hyvistä kunnian pelaajille.

Millainen on roolisi offseasonilla?

Pelipaikkakohtaisessa valmentamisessa tulen ottamaan sydäntä lähellä olevan puolustuksen takakentän hoteisiini. Uskon, että minulla on sille pelipaikalle eniten annettavaa. Toisena tehtävänä on löytää Kettusen Antin kanssa mahdollisimman toimiva kokonaisuus "hyvä puolustus", josta kaikki hyödymme. Lisäksi pystyn tuomaan special teams-tilanteisiin lisää osaamista.

Minkälainen valmentaja olet?

Tätä pitäisi tietenkin kysyä joltain, ketä olen valmentanut joskus. Taidan pitää itseäni melko "old school"-valmentajana. Pidän itseäni myös erittäin käytännön läheisenä ja pikkutarkkana. Joka asiassa en kuitenkaan ole pikkutarkka. Kentällä tehdään asioita ja sen ulkopuolella sitten analysoidaan. Ääntäkin lähtee tarpeen vaatiessa.

Miten kuvailisit jefufilosofiaasi?

En ole paljoakaan miettinyt tätä. Mutta kai sen voisi sanoa jotenkin koostuvan yksinkertaisesta ja hyvin harjoitellusta peruspelaamisesta. En perusta juurikaan uusimpien trendien mukaan pelaamisesta vaan mielestäni jenkkifudis on edelleen juoksemista, blokkaamista ja taklaamista. Kun perusasiat on kunnossa, pelaaminen on helpompaa ja sitä kautta tulee onnistumisia = voittoja.

Mikä on mieleenjäänein kokemuksesi valmentajana?

Jokainen kansainvälinen peli on hieno kokemus, jokainen (Ruotsin) voittaminen on hieno kokemus. Joka kerta kun pääsee rakentamaan toisilleen vieraista palasista yhteistä tavoitetta tavoittelevan ja taistelevan joukkueen.

Jos yksi kokemus pitäisi nostaa erilleen sanoisin vuoden 2011 U-17 Pm-kisojen ratkaisupelin Ruotsia vastaan. Tiukassa paikassa 20-0 tappioasemasta noustiin tasoihin. Nuoret pelaajat tekivät uskomattomia suorituksia ja oli huimaa nähdä miten 15-17-vuotaiden nuorten miesten itseluottamus singahti lähes nollasta sataan Tanskan Odensen kylmässä ja kosteassa illassa. Ottelu tosin hävittiin jatkoajalla, vaikka voitto jäi noin metrin päähän lisäpistepotkun mennessä haarukan ohi tilanteessa 20-20.

Miten mittaat onnistumistasi valmentajana?

Kyllä kai sitä yleisesti onnistumiset mitataan voitto/tappio-sarakkeilla. Omalla kohdalla valmentamisessa opettaminen on se juttu. Kun pystyt "siirtämään" ajatuksesi pelaajille oikeanlaiseksi toiminnaksi kentällä pelitilanteessa, seuraa siitä hyviä asioita. Hyvät asiat tuovat perässään voittoja, mitaleita ja muuta sellaista jos ovat tuodakseen. Jos saat pelaajat uskomaan yhteiseen tekemiseen ja vielä niin että se on kivaa, voi silloin sanoa onnistuneensa.

Mitä haluat tuoda omalla osaamisellasi Lionsin puolustuspelaamiseen?

Haluan tuoda sellaisia asioita, joilla Lions pääsee tavoitteeseensa. En tullut korjaamaan mitään, mikä varsinaisesti ei edes ole rikki. Haluan tuoda laatua ja sellaisia asioita, joista Lions-puolustuksen kanssa tekemisissä olevat voisivat olla tyytyväisiä, iloisia, ehkä jopa ylpeitä. Konkreettisemmalla tasolla niitä asioita voisi olla kokemusta pelaajien kehittämisestä, tiukkojen tilanteiden kääntämistä pääsääntöisesti onnistumisiksi ja voittamisen kulttuuria.
 

Lopuksi se tärkein kysymys, mitä NFL joukkuetta kannatat?

New York Football Giants eli Big Blue. Vai pitikö tähän vastata Detroit Lions ;)